Надлимитна дейност генерират както частни, така и държавни болници

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Очаква се надлимитната дейност на болниците да достигне 65 млн. лева до края на годината, пресметнаха от БЛС на база парите, които клиниките са заработили над планираните бюджети за март-юли – общо 31.8 млн. лв.

Надлимитна дейност е имало винаги, за първи път тази година обаче НЗОК отказва я покрие. Според министър Петър Москов проблем няма и че щом държавните болници могат да се съобразят с бюджетите си, това трябва да правят и частните.

Данните на НЗОК обаче сочат, че надлимитна дейност генерират всякакви лечебни заведения.

Най-голяма част от надлимитните средства, които НЗОК няма право да плати, са в София и са 11 млн. лв. за три месеца т.е. на 1/3 от целия преразход на болниците.

Това е съвсем очаквано, тъй като в столицата се лекуват най-много хора и има най-много клиники- 83. 

С най-големи преразходи в София и страната действително са частни болници, но средства се дължат и на немалко държавни и общински.

Най-много пари засега НЗОК има да дава на една от най-големите клиники в столицата “Токуда” с 2.1 млн. лв.. След това се нарежда “Софиямед” с 1.7 млн. лв., а на трето място е “Александровска” с 1.39 млн. лв.

Почти 1 млн. за 3 месеца чака и МВР-болница, ВМА – 342 хил. лв., а ИСУЛ и УМБАЛ “Св. Иван Рилски” – по половин милион.

Учудващо, на нула, са други големи държавни болници като “Пирогов” и “Св. Анна”.

Най-вероятно това е следствие на предупреждението на здравния министър, че ще уволнява директори ако  не се вместват във финансовите си рамки.

На нула обаче са и някои други частни болници като “Доверие” и “Св. Богородица”.

Пловдив е следващият град по размер на надлимитните средства. Там НЗОК не може да плати за 3 месеца 5.9 млн. лв. за 45 болници.

И тук най-много средства се дължат на частни клиники – “Здраве” – 1.4 млн. лв., УМБАЛ “Каспела” – 649 хил., МБАЛ “Мед Лайн” – 425 хил., “Централ онко хоспитал” – 471 хил. и т.н. Надлимитна дейност обаче имат и държавните болници – УМБАЛ “Св. Георги” – 94 хил., МБАЛ Пловдив – 70 хил.

Положението в цялата страна е същото. Най-вероятно разликата в поведението на лечебните заведения идва  от управленското решение – едните не разчитат държавата да плати надлимитната дейност, а другите се надяват на отмяна на лимитите.

Доказателство за това са и молбите от страна на двете болнични асоциации и БЛС към премиера Бойко Борисов да се отменят финансовите ограничения.

Ако това не стане, болниците имат и трети вариант – да съдят НЗОК. Практиката досега е показала, че делата се печелят от лечебните заведения.

Проблем при започването на делата обаче е голямата гаранция, която трябва да се внесе, както и продължителният процес.

Интересна особеност при  надлимитната дейност е, че немалка част от нея се реализира в болници за рехабилитация, където по-трудно може да има спешни случаи, които не търпят отлагане.

Това пък буди подoзрения за злоупотреби и затова повечето държавни и частни болници призовават НЗОК да им плати, след като направи нужните проверки.

Повишаването на контрола над болниците е и единственият разумен вариант, за да не се губят парите на обществото.

Източник: в. “Стандарт

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси къ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email