Наблюдава се спад в хоспитализациите

Твърдите лимити и отказът да се плаща надлимитна дейност на лечебните заведения доведоха до намаление на отчетените към НЗОК хоспитализации.

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС потвърди пред БНР, че за тази година се очакват 100 400 хоспитализации по-малко. Данните на самата НЗОК пък показват, че за първите 9 месеца на тази година в болница са приети 36 000 души по-малко.

За едва втори път откакто съществува Касата, броят на регистрираните хоспитализации намалява.

Първият път беше през 2011 г., когато пак се спазваха лимити, а броят на здравно неосигурените лица беше около 2 милиона. След това приемът отново започна да нараства, като за 2014 г. хоспитализациите минаха 2 милиона.

Въпреки намалението на приетите болни за тази година недостигът в бюджета на НЗОК за болници ще е около 60-65 млн. лв., твърди д-р Грозев.

Огромна част от тази надлимитна дейност се дължи на спешността, която болниците поемат, не може да се лимитират човешкият живот и човешкото здраве“, допълни той.

Припомняме, че наскоро здравният министър Петър Москов даде да се разбере, че  няма да плати на болниците отчетените случаи над установените лимити.

По негови думи в бюджета си не могат да се вместят основно частните лечебни заведения, за разлика от големи и поемащи тежки и спешни случаи болници като “Пирогов” и “Св. Георги” в Пловдив.

Д-р Грозев напомни, че бюджетът на НЗОК за 2015г. беше намален с 80 млн. лв. от първоначално отпуснатите, и то по настояване на МЗ. Това обяснява и защо хоспитализациите са по-малко, а парите не стигат.

“Има нови лечебни заведения, може би от това идва преразходът на средства. Мой личен анализ сочи, че има лечебни заведения за болнична помощ, които са си увеличили процента на финансиране с 300 и повече, същото касае терапията за онкологични заболявания”, коментира д-р Даниела Дариткова, шеф на здравната комисия в НС.

Източник: в. “Сега

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email