Расте броят на пациентите, лекували се зад граница

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На близо 306 млн. лв. възлизат разходите на НЗОК за планово лечение в чужбина на български граждани, показва справка на фонда за периода 2007-2015 г.

Половината от средствата, които НЗОК дължи за терапия, са платени, още 159 хил. лв. обаче не са преведени, се съобщава във в. “Стандарт”.

Най-голяма част от тях са за Германия – 73 млн. лв, Франция – 14 млн., Австрия – 13 млн., Белгия – 12 млн., Испания – 11 млн.

Данните от справката, показват, че броят на българите с намерение да се лекуват в чужбина се увеличава в последните години. От един милион през 2007 г. разходите нарастват на 66 млн. лв. през миналата година, а в периода от началото на 2015 г. до края на септември те са 50 млн. лв.

Ако НЗОК не изплати дължимото на чуждите болници, има опасност да се възпрепятства свободното движение на пациентите ни, се отбелязва още в доклада на Касата.

Причината е, че европейските партньори губят доверие в нашата здравноосигурителна система. От НЗОК допълват, че вече има постъпили сигнали за отказано лечение.

Въпреки състоянието на здравната ни система чужденци също се лекуват у нас. За осемте години терапията на чужди граждани в България, покрита от НЗОК, възлиза на 12 млн. лв. Здравната каса засега е фактурирала разходи за 8 млн. лв. към чужди фондове, а е получила плащания за 5 млн. лв., обобщават от фонда.

Най-често чуждите граждани, които се лекуват у нас, са българи, емигрирали в други страни на ЕС.

Източник: в. “Стандарт

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email