По повод Световния ден за борба с артрита, пациенти предизвикват НЗОК

Днес, 12 октомври по повод Световния ден за борба с артрита – Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит  и Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев възнамеряват подарят специално изработени ревматоидни ръкавици.

При слагането им, те карат здравия човек да почувства истински проблемите на болните от ревматични заболявания, предадоха от асоциацията.

На 12 октомври от 16:00 ч. в сградата на НЗОК, пациенти с ревматични заболявания ще поканят Надзорния съвет на НЗОК да пият кафе заедно по повод Световния ден за борба с артита.

За пръв път на тази дата през 1996 г. хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания се събират, за да бъде чут гласа им.

Световният ден за борба с артрита се отбелязва с цел повишаване на информираността сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и широката общественост.

По света, артритните заболявания са най-голямата група хронични болести, като само в Европа от тях страдат 120 млн. души. Сред най-често срещаните са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра.

Въпреки че този ден е повод за поздравления по света, у нас пациентите го отбелязват, изпълнени с разочарование. Те още веднъж ще повдигнат въпроса за новите критерии, касаещи биологичната терапия, които на практика ги оставят без лечение.

Въпреки обещанията на НЗОК, че никой няма да остане без медикаменти, всеки ден има пациенти, на които се отказва биологична терапия заради административни недоразумения.

От НЗОК са обяснили, че има неща в новите критерии, които трябва да се дообмислят- например задължителната диспансеризация на пациенти с ревматоиден артрит, която е невъзможна, защото заболяването не фигурира в Наредба 39 за диспансеризацията.

Докато Касата обмисля въпроса вече близо 3 месеца, всеки ден десетки болни остават без адекватно лечение.

Във времето, в което се провеждат различни срещи, работни групи и обсъждания в НЗОК, на практика от РЗОК връщат, отлагат и отказват лечение на десетки пациенти.

Въпреки молбите ни за гратисен период до изясняване на позициите на НЗОК, вече 3 месеца важат критерии, които всички оценяват като недомислени, несъгласувани и неработещи.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email