За 56 хиляди души в Европа трансплантацията е единствен шанс за живот

56 хиляди души в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан в момента, защото това е единственият им шанс за живот.

Това заяви директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Генчо Начев по време на представянето на инициативите за отбелязване на Европейската седмица на донорството, по информация на агенция “Фокус”.

Събитието е под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!“. Кампанията цели да отдаде почит към паметта на донорите и да изрази благодарност към близките им.

Освен това се търси повече обществено обсъждане на темата с донорството, както и предоставяне на нужната информация, за да може гражданите да взимат информирано решение за органно донорство. 

Д-р Начев напомни, че Европейският ден на донорството и трансплантацията се отбелязва от 1996 година, а от 1998 той започва да се организира ежегодно от Съвета на Европа и до сега домакини са били 11 различни страни.

Целта му е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите.

“Тези сложни операции са свързани с дейността на множество специалисти и екипи и са единствения шанс за живот на хиляди хора”, заяви д-р Начев.

„На 10 октомври Европа даде публичност на каузата за 17 пореден път. Трансплантацията е нещо повече от животоспасяваща операция. Тя е сурово изпитание за наличието на такива човешки качества като жертвоготовност, състрадателност и великодушие.”

“В мига на загубата на любим човек неговото семейство държи в ръцете си съдбата на много отчаяни болни, защото всеки донор може да спаси 7 живота и да облекчи страданията на поне още толкова”, коментира д-р Начев.

Живот след смъртта има. Частица от теб може да бъде за някого целия свята”, завърши той.

По повод официалното отбелязване на Европейската седмица на донорството доц. д-р Георги Царянски, ръководител на КАИЛ в “Св. Екатерина” съобщи, че отказите от донорство намаляват.  

„Сред нас има наши трансплантирани пациенти, които ни стимулират да бъдем още по-добри и да работим все по-всеотдайно”, заяви той.

Освен това той добави, че за последните години броят на чакащите трансплантация в страната е около 1000-1100 души.

„Към 6 октомври тази година в листата на чакащите на Изпълнителната агенция по трансплантация за бъбрек чакат 930 души, за сърце – 25, за сърце -43, бял дроб – 12, тънко черво – 1”, посочи той.

„Напоследък се наблюдава, че отказите от донорство са по-малко и това може само да ни стимулира да работим повече. Технологията за локация на донорите е ефективно работеща за нашите условия.“, каза доц. Царянски.

“Ние работещите в тази среда усещаме, че процесът е видим и всички структури се стремят да помогнат и да покажат най-доброто. Тази година сме направили 6 трансплантации на сърце. Нашите резултати говорят най-добре за нас”, заключи той.

Източник: Агенция “Фокус

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email