Ружа Генчева: Над 400 студенти и млади лекари пътуваха с „еднопосочен билет към иновациите“ на конференция в Плевен

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Ружа Генчева е студент по медицина 6 курс в Медицински университет – Плевен. Тя е председател на организационния комитет на приключилата вчера 13-та Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която се проведе е Телекомуникационния ендоскопски център на университета.

Здравейте. Как протече тазгодишната конференция и с какво се различаваше от проведените до сега?

Всяка година конференцията е уникална сама по себе си. Тази година нашето мото е „Еднопосочен билет към иновациите“, поради което силно се постарахме да съберем лектори и участници, които да представят своите най-нови постижения.

За първи път тази година, в рамките на конференцията се проведе сателитно училище за студенти и млади лекари с подкрепата на „Амжен България“, на което присъстваха над 100 участника. Темата на училището беше „Иновативни биотехнологии в модерната медицина“, в рамките на което беше представена най-актуалната информация за лечението с биологични и биоподобни медикаменти. Това само по себе си е иновация.

Освен това тази година имахме два семинара – единият беше на тема „Хирургично лечение на вродени сърдечни малформации“ с лектор проф. Цветомир Луканов, ръководител на клиниката по детска кардиохирургия в университета в Хайделберг, Германия.

Другият беше, също така, изключително полезен и интересен – „Настоящи възможности за специализации и стажове в Европа & Ролята на социалните медии в медицината“ с лектор д-р Радислав Наков, директор на официалния медиен партньор на конгреса – Medical News.

Имахме и два уъркшопа – „Минимални инвазивни техники в хирургичната практика“ с модератори доц. Димитров и д-р Танчев, както и „Кардиопулмонална ресусцитация“ с модератор д-р Стефановски.

50 участника, избрани на случаен принцип,пък, имаха възможността да работят с виртуален симулатор за лапароскопска хирургия.

Тази година имахте двама гост-лектори от чужбина и един от България. Ще ни кажете ли нещо повече за техните лекции?

Точно така, лекторите ни от чужбина бяха проф. Кеничиро Хасуми от Япония, който е „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Плевен и е основател на Международна изследователска фондация „Хасуми“ и проф. Робърт Холоуей, ръководител на Клиниката по онкогинекология във Флорида Хоспитал, САЩ, който този петък също бе удостоен с най-високото академично звание на МУ-Плевен.

Лекциите и на двамата бяха много иновативни в унисон с темата на конгреса. Проф. Холоуей подробно разясни клиничното значение на топографирането на сентинелните лимфни възли в пелвиса и на инфрареналната аортна лимфаденектомия при рак на ендометриума, а проф. Хасуми представи съвременни подходи за лечение на авансирал белодробен карцином чрез комбинацията на конвенционални методи с терапевтична ваксина базирана на дендритни клетки.

Друг наш лектор беше проф. Вилян Платиканов, ръководител на Катедрата по анестезиология в МУ-Варна, който изнесе лекция на тема „Трансплантационна медицина“.

Колко участника имаше на тазгодишната конференция?

На конференцията присъстваха около 400 участника, от които 150 бяха с устни или постерни презентации.

Имахме участници от всички медицински факултети в страната, както и от Франция, Германия, Румъния, Украйна, Великобритания, Беларус и др.

Разкажете на нашите читатели как се организира една младежка медицинска конференция?

Подготовката на конференцията стартира веднага след приключването на миналогодишната, някъде около 15.10.2014 г. Организирането на такова събитие означава да подсигуриш абсолютно всичко – от химикалката и моливчето до награждаването на „Доктор хонорис кауза“, означава много усилена работа на много хора.

Мисля, че тази година успяхме да се сработим много добре смятам, че постигнахме много добър резултат. За това има значени и пълната подкрепа, която получаваме от ръководството на МУ-Плевен и от нашите преподаватели.

Пречи ли дейността като председател на организационния комитет на конференцията на подготовката за колоквиумите и изпитите през годината?

Определено не! Кокато човек има желание, намира време. Организацията на конференцията по никакъв начин не ми попречи на подготовката за изпитите.

Тук е момента да благодаря и на един изключителен човек, нашият координатор – д-р Дияна Пендичева. Тя ни подкрепя изключително много и наистина нямам думи да изразя благодарността си към нея!

Какви са плановете за конференцията догодина?

Пак казвам, че всяка година конференцията е униклана. В момента нито мога да кажа каква ще е темата, нито кои ще са лекторите. Всичко ще се реши в процеса на работа на организационния комитет.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email