МЗ иска да направи скала, с която да обвърже заплащането на медиците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Министерството на здравеопазването иска да направи скала за “оценка на резултатите от болничните дейности”, с която ще се обвърже заплащането на медиците. То ще се извършва по “бонус-малус” система, която трябва да е въведена до 2018 г.

Това става ясно от проекта на ведомството за Национална здравна стратегия 2016-2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане.

Освен това МЗ иска да направи и рейтинг на болниците. Рейтингът ще се прави по обективни показатели, изработени от министерството и подопечните му агенции. Класацията ще се публикува ежегодно на специален сайт. Срокът за реализирането й е 2018 г., пише “Стандарт”.

На 100% да се плащат най-евтините лекарства за социално значимите заболявания. Това предвижда още проектът за Национална здравна стратегия 2016-2020.

Сред тези диагнози със сигурност ще попаднат онкологичните и сърдечносъдовите. Освен това министерството залага да въведе и механизъм за генерично заместване на лекарствата.

В стратегията се предвижда да се изготви система за оценка на качеството и безопасността на лечение. Ще се дефинира какво е медицинска или лекарска грешка и ще се създаде електронен портал за отчитането им.

Също така през 2016 г. ще се въве нова система за акредитация на болниците, а през 2017 – за финансирането им. В стратегията е дадена и финансова рамка. Според нея средствата за здраве за догодина ще бъдат 3.95 млрд. лв. или с 400 млн. лв. повече в сравнение с тази. До 2020 пък здравнитв власти залагат бюджетът на касата и министерството да стигне общо 4.4 млрд. лв.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email