Водещите съдови хирурзи в България: Горди сме, че все повече болни имат достъп до съвременни ендоваскуларни методи на лечение

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

245 делегати от 10 страни участват в най-голямото годишно събитие, посветено на новостите в хирургичното лечение на артериалните заболявания и авангардните похвати в съдовата хирургия.

19-тата Национална годишна конференция на Българското национално дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология с международно участие е с акцент върху комплексното на лечение на съдовите болести и мултидисциплинарния подход и в частност колаборацията между съдови хирурзи, ангиолози, кардиолози, образни диагностици, анестезиолози.

„Броят на пациентите със сърдечно-съдови заболявания нараства, а България е на първо място в Европа по смъртност от инфаркт, инсулт и съдови болести”, обяви на брифинг пред журналисти проф. Марио Станкев – национален консултант по съдова хирургия и директор на Националната кардиологична болница.

Той добави, че смисълът на събития като провеждащата се в момента конференция по съдова хирургия е специалисти от различните сфери на медицината да разработват подходи за превенция съвместно с общопрактикуващите лекари, за да се подобри контролът на рисковите фактори като високо кръвно, затлъстяване, тютюнопушене и т.н.

Въпреки тревожната статистика сме горди, че водещите клиники у нас достигат европейската добра практика 70-75% от съдовите операции да се извършват с модерни ендоваскуларни техники, които са с минимална кръвозагуба, по-бързо и безрисково възстановяване за пациентите”, подчерта председателят на Българското дружество по съдова хирургия доц. Васил Червенков.

Област, в която страната ни тепърва ще натрупва опит, е миниинвазивното лечение на торако-абдоминални аневризми. Авангардният оперативен метод бе представен от немските специалисти д-р Готфрид Момец и д-р Удо Хайдоф.

Друг акцент в научната програма на конференцията са хибридните артериални реконструкции или възстановяване на кръвообращението при стеснения и запушвания с комбиниран конвенционален и вътресъдов достъп, съвременните ангиологични методи за диагностика, проследяване на пациенти с вродени животозастрашаващи заболявания като тромбофилия и др.

Представен бе клиничен случай за 82-годишен пациент с т.нар. „фалшива” аневризма – много рядко състояние, което засяга 1,5% от всички случаи на патологични разширения на артериите с висок риск от спукване. Пациентът е спасен чрез безкръвен ендоваскуларен метод и труднодостъпният тромб с огромни размери от 20 см в диаметър е напълно изолиран, за да не представлява опасност за живота на болния.

Докладван бе и клиничен случай за инфектиран бай-пас със синтетична протеза – едно от най-опасните усложнения в съдовата хирургия. В този случай пациентът е спасен с помощта на хибридна операция.

В рамките на тридневната конференция се провежда и сестринска сесия, в рамките на която 50 професионалисти по здравни грижи от цялата страна обменят опит за сестринското поведение при спешни съдови състояния и грижите за пациенти след операция.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email