Проф. Григоров: Не се преуспява с икономии и контрол, а с дейност

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Тази вечер се проведе връчването на националните медицински награди за 2015 г. 

Кардиохирургът проф. Младен Григоров, който е номиниран за цялостен принос,  определи пред БНТ номинацията си  като едно голямо морално удовлетворение. Относно здравната реформа той каза:

“Реформа няма. Всички тези неща, които се правят, ако мога да се изразя жаргонно, са къчове, които впечатляват в дадения момент и които никога не могат да имат постоянен, камо ли траен ефект.”

Едно здравеопазване се оценява по два основни критерия, приети от СЗО  – смъртност и брой на хоспитализации. Като се знае каква е смъртността у нас, като се знае огромния брой хоспитализации – за щяло и нещяло, така се получава.“, поясни той.

Проф. Григоров добави: “Аз не знам в каквато и да е дейност, не само в медицината, някой да е преуспял с икономии и с контрол. Не отричам, че трябва да го има, но е второстепенно. Преуспява се с дейност.” 

Специалистът хоспитализацията чрез пръстови отпечатъци като унизителни за системата, за лекарите и за пациентите. Според него лимитните дейности в медицината са недоразумение, защото:

 “…да лимитираш болестта, е все едно да лимитираш живота.”

Проф. Григоров направи следното сравнение:

В нашето здравеопазване основната болест е, че е недофинансирано. 10% от БВП в развитите страни отива за здравеопазване. У нас това е под 5%.” 

“Плъзгаме се по ефектни неща, включително и властта – прави се нещо уникално и то е много добро, но това не определя облика на едно здравеопазване. Дори и в страните от третия свят има по една-две болници, които вършат всичко както в Америка, но това не значи, че имат добро здравеопазване, нали.”, завърши той.

Източник: БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email