Д-р Грозев: Ситуацията с бюджетирането на НЗОК е в порочен кръг от години

БЛС се обърна към премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година.

От съсловната организация са писали и до Министерството на здравеопазването, и до Надзорния съвет на НЗОК, обясни пред БНР председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев:

“Това не е въпрос, който може да бъде решен с един замах. Сигурно държавата си има своите проблеми, сигурно Министерството на финансите си има своите проблеми и своите виждани, но в края на краищата това са дейности, това е работа, която е извършена от лечебните заведения и то на здравноосигурени лица. Извършена е услугата и след това една част от нея не е заплатена.”

Д-р Грозев е на мнение, че въпросът с актуализацията на бюджета на НЗОК се обсъжда в края на всяка година, защото ситуацията с бюджетирането е в порочен кръг: 

“Според нас това е, защото с бюджета от настоящата година се изплащат дейности от предходната година. И тази година се получи по същия начин.”

“Март месец НЗОК и нейният Надзорен съвет взе решение 120 милиона да се дадат за дейности, извършени през 2014-а, но с бюджета от 2015-а. И едни 80 милиона лева се насочиха от бюджета на Касата към бюджета на Министерството на здравеопазването. Ето ви едни 200 милиона лева, които изчезват от бюджета за 2015-а година и болниците седят в този финансов хаос.”, довърши д-р Грозев

Освен това той заяви, че в момента на годишна база данните сочат, че хоспитализациите ще са с около 10 400 по-малко от миналата година:

“При по-малко хоспитализации, с почти същите цени на медицинската услуга, болниците влизат в преразход. Значи има нещо някъде, което не е анализирано достатъчно добре още в началото на 2015-а година.” 

Д-р Грозев пресметна, че бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 милиона лева, за да се покрият разходите на лечебните заведения.

Източник: БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email