Въвеждането на пръстова идентификация в болниците- дали е оправдано?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Здравният министър д-р Москов обяви, че края на януари 2016 г. ще бъде въведена употребата на пръстови отпечатъци в болничните заведения в страната. Освен това се работи и по приложение за мобилни телефони, което да уведомява пациентите, ако има “здравноосигурително събитие на тяхно име”.

Темата бе повод за коментар пред БНТ от страна на бившите здравни министри д-р Таня Андреева и д-р Стефан Константинов, както и депутатът от Реформаторския блок доц. д-р Димитър Шишков.

Д-р Андреева уточни, че в настоящия момент това е едно противозаконно деяние и Комисията за защита на личните данни излезе с такова становище.

“За мен по-важен е въпросът, че в последната година разговорът се съсредоточава около бюджета на НЗОК и всички мерки, които се предприемат, целят само едно – бюджетът на Kасата да не влезе в преразход”, заяви д-р Андреева.

Според нея това е невъзможно, защото през последните 25 години броят на лечебните заведения нарасна трикратно. Остойностяването на клиничните пътеки е по методика отпреди 15 години, а за това време цените на препаратите, медицинските изделия, консумативите са скочили в пъти.

В тях все още не е включен трудът на медиците, добави д-р Андреева. Тя беше категорична, че при увеличаването на разходите няма как да се удържи един бюджет, който се определя на “някакъв исторически принцип”.

Парите следват пациента, не можеш да ограничиш приема на хора, които имат нужда от лечение или да ги вкараш в листа на чакащите”, каза още Таня Андреева.

Д-р Стефан Константинов е на мнение, че има нещо много сбъркано в идеята за пръстовите отпечатъци.

Според него не може настоящият министър да обяснява как в болниците се лъже, мами, краде и да генерира в обществото, че е спасителят, а в следващия момент да предлага мярка, която всъщност наказва пациентите и ги кара да се чувстват като престъпници.

Аз лично това не си го представям, защото то е много глупаво”, коментира инициативата за пръстовите отпечатъци д-р Константинов и припомни идеята за идентифициране с лична карта – дадени бяха милиони, за да бъде реализирана, а след 6 месеца се оказа, че не работи. 

На стратегическо ниво процедурните трудности с хоспитализацията, с неефективното изразходване са много по-сложни и един министър трябва да анализира това – къде не функционира добре доболничната помощ, защо хората се насочват към болницата да се лекуват, какво ги мотивира.

Пръстовите отпечатъци няма да разрешат проблемите и “е много жалко, че трябва да дискутираме смешно-жалки идеи”, заяви бившият здравен министър.

Когато има разногласия по дадена тема, е важно да се обединим първо за един разговор, подчерта доц. д-р Димитър Шишков.

Идеята на министър Москов е добра, дотолкова доколкото той иска да има наистина един сериозен контрол върху кражбите от Касата”, каза още той.

Източник: БНТ

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email