Нова наредба на МЗ цели да ограничи доплащането на лекарствата по здравна каса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Таван на доплащането за препаратите, покривани от НЗОК, предвижда с наредба здравното министерство. Потребителят ще плаща до 50% от цената на най-евтиното хапче, което НЗОК дава за дадено заболяване.

В момента Касата плаща за една диагноза няколко медикаменти с различна стойност като пплаща изцяло само най-евтиното. Често обаче разликата в цените на медикаментите е голяма, а лекарите предписват по-скъпите.

Например, ако за едно заболяване най-евтиното лекарство струва 10 лева, а най-скъпото 50, пациентът дава от себе си до 40 лева. След реформата доплащането няма да може да е повече от 5 лв.

Целта на промените е да ограничат разходите на хората, но освен това ще намалят и избора им. 

Експертите са на мнение, че фармацевтичните компании може да пуснат най-скъпите си препарати само на свободна продажба. В последствие хората, които искат да се лекуват с тях, ще плащат за лекарствата изцяло от джоба си.

Подобен режим има в много държави, включително и в Румъния, казаха специалисти. Там той е довел до прекратяване на реимбурсацията на някои скъпи медикаменти.

Лекарствата призраци ще се засичат по-лесно занапред, предвижда още проектът за промени в наредбата на МЗ за контрол цените на медикаментите.

Става дума за лекарства, които се регистрират на умишлено занижени цени, за да изместят от търговската мрежа малко по-скъпите, но след това спират да се внасят. Тогава те отварят или пълна дупка в снабдяването с препарати за нуждаещите се пациенти, или дават възможност да се популяризират определени марки.

В проекта обаче се предвижда лекарства, които не са плащани от НЗОК 6 месеца, да се заличават. Същото е следствието, ако оборотът им е под 3% от общите разходи на НЗОК за всички подобни препарати.

Здравното министерство също така увеличава и контрола над паралелния износ. Вносителите ще трябва да казват всеки месец колко лекарства от списъка, които покрива Здравната каса или болниците, са докарали и на кои дистрибутори са ги дали.

Източник: в. “Стандарт

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email