Ив. Георгиева: Разделянето на пакетите няма да промени достъпа на нуждаещите се до Спешната помощ

Нищо няма да се промени в реда на обслужването относно всички заболявания, за които пациентите трябва да получат незабавно медицинска помощ. Това твърди Ивелина Георгиева, директор на Дирекция “Медицински дейности” в МЗ, в интервю за БНР по повод основния и допълнителен пакет за лечение: 

“Единствено по преценката на лекаря, при когото те са отишли, примерно за прием в болница или за консултативен преглед, че тяхното състояние позволява лечението им да бъде отложено в рамките на някакъв срок, в който няма медицински риск за това, че то ще бъде проведено по-късно.”

Да речем, че лечението ще бъде проведено след един месец, то ще бъде планувано, пациентът ще получи точна дата за прием в болница и ще отиде, за да бъде приет по т.нар. “допълнителен пакет”, като и в двата случая за това ще заплати НЗОК. “, каза Георгиева.

“Тези здравни реформи са добра стъпка в правилната посока, която е направена балансирано, без много бързане и с внимателно оглеждане на детайлите”, допълни тя.

Според д-р Ивелина Георгиева всяка идея като идентификацията с пръстов отпечатък например, която би предотвратила злоупотребите, трябва да се използва. Тя е на мнение, че това не е неосъществимо:

“В момента има работна група, която технически изчиства всички детайли и по мнение на експертите това е напълно реално осъществимо. И при това не е свързано със значителен финансов ресурс.”

Източник: БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email