БЛС излезе с обръщение към министър-председателя по повод бюджета на НЗОК

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Българският лекарски съюз настоява за актуализация на бюджета на НЗОК за 2015 година.

От съсловната организация са изпратили писмо с искането си до премиера Бойко Борисов, в което настояват той да предложи за дебат в Министерския съвет необходимостта от актуализация на бюджета на НЗОК.

Според БЛС това е задължителна стъпка в посока на компенсиране на текущия и предвиждан до края на годината дефицит.

Организацията изтъква, че  е задължение на изпълнителната власт да осигури необходимите средства за гарантиране на конституционното право на гражданите на здравна грижа.

От Лекарския съюз са категорични, че е недопустимо финансовият дефицит да се компенсира за сметка на изпълнителите на медицинска помощ.

Недопустимо е извършена от медицинските заведения дейност да не бъде заплатена, тъй като не са налице средства в бюджета на НЗОК, при условие, че било задължение на МС чрез дотация да ги осигури.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев моли Министерският съвет да изпълни държавния си дълг и да осигури трансфер към бюджета на НЗОК, за да покрие дефицита за 2015 година и по този начин да бъде осъществена актуализация.

Ако това бъде направено, здравната система ще се успокои и ще й се даде сигурност. От БЛС твърдят, че планираният бюджет за следващата година няма да бъде използван за компенсиране на дефицита от настоящата. 

Пълен текст на обръщението на БЛС към министър-председателя

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email