Трима учени спечелиха Нобелова награда за изследванията си върху механизмите на репарация на ДНК

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Шведът Томас Линдал, американецът Пол Модрич и роденият в Турция Азиз Санджар, който е и с американско гражданство, спечелиха Нобелова награда за химия за изследване на механизмите за “ремонт” на ДНК, съобщиха от сайта nobelprize.org.

“Техният труд дава фундаментални познания как фукционира живата клетка и се използва за разработване на нови методи за лечение на рака”, става ясно от съобщението на Кралската шведска академия на науките.

На церемония в Стокхолм на 10 декември- годишнина от кинчината на Алфред Нобел, лауреатите ще получат престижното отличие, както и сумата от 8 милиона шведски крони или 962 000 долара. 

Общо Нобелови лауреати за химия са 168 души, тъй като два пъти наградата получава британецът Фредерик Сенгър – през 1958 г. за работата му върху структурата на протеините, по-специално на инсулина, както и през 1980 г. за изучаване на базовите вериги на нуклеиновите киселини.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email