От МЗ публикуваха списък с най-добрите лични лекари в страната

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Здравното министерство изготви и публикува списък с първите сто лични лекари, който са показали най-добри резултати в терапията на пациенти, стадащи от хронични заболявания като захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Оценката е направена от работна група в министерствата, като е отчетено какво е състоянието на болните, налагало ли им се е да бъдат приети в болници и др.

Министър Москов предложи идеята за бонуси за най-способните лични лекари в началото на тази година и обяви, че в края на годината избраните ще получат бонус от 5000 лева.

От класацията става ясно, че голяма част от личните лекари-отличници са в малки населени места и по-малките градове.

На първо място в класацията фигурира д-р Мария Соколова от Дупница, следват джипита от Пазарджишко, Варна, Хасково, Добрич, София.

“Пациентите на тези лични лекари от гледна точка на компенсирането на стойностите на кръвната захар, на диабета и на кръвното налягане са се справили най-добре. Това е показател за качество на дейността на този лекар“, обясни министър Москов.

От изследването става ясно, че 1 750 000 души у нас са с хипертония. “От тях некомпенсирани, т.е. не в нормалните стойности, са близо 30%. 450 000 са с диабет. От тях близо 50% са с некомпенсирани стойности. Това означава, че тези хора са в ежедневен риск за живота си”, каза министърът.

Списък на първите сто джипита

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email