Д-р Симеонова: За тази година има 56 трансплантации, около 1100-1200 пациенти са в листата на чакащите

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

За тази година са извършени общо 56 трансплантации, съобщи пред агенция „Фокус” Д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация.

Тя разясни, че 9 от тях са от жив донор, а останалите 47 от хора, които са починали от мозъчна смърт. В страната, за трансплантация чакат между 1100-1200 пациенти, като броят им варира всеки ден.

По думите на д-р Симеонова най-много са болните, които чакат за бъбречна трансплантация:

„В момента според регистъра, те са 940. Винаги са най-много, защото това е органната недостатъчност, при която чакащите имат шанс докато са на диализа. От друга страна животът на диализа е много тежък и тези хора са подложени на редица ограничения, имат и много допълнителни усложнения, които се развиват с годините.”

За тях е по-добре, когато бъдат трансплантирани, защото едва тогава те могат да се върнат към нормалния живот, да работят”, добави тя.

Д-р Симеонова обясни, че при едно донорство 3-ма или 4-ма души биват оперирани.

„Имаме много работа, за да могат повече хора да се излекуват чрез трансплантация, защото засега техният процент е нисък. Децата, които чакат за трансплантация, за щастие са малко. Най-малкият пациент е на 3-годишна възраст. Той чака за чернодробна трансплантация.”

“В България нямаме донорство под 6-годишна възраст. При децата под 3-годишна възраст се прави трансплантация от жив донор”, завърши д-р Симеонова.

Източник: Агенция “Фокус

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email