Депутати са против въвеждането на идентификация с пръстови отпечатъци в болниците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Депутати от различни парламентарни групи коментираха в кулоарите на Народното събрание идеята на здравния министър за въвеждане на пръстов идентификатор в болниците.

Председателят на здравната комисия в Парламента и народен представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова сподели изненадата си от това намерение на министър Москов и подчерта, че в самата партия ГЕРБ, този въпрос не е обсъждан.

Д-р Дариткова уточни, че не харесва самата идея като според нея е нужно се цели по-добра информационно-комуникационна система на НЗОК и индивидуална електронна здравна карта.

Тя също спомена, че би попитала д-р Москов как ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население, за да осигури база данни.

В групата на Реформаторския блок също не са „въодушевени” от предложението на Москов.  от Димитър Шишков, депутат от групата, подчерта, че е притеснително дали няма да бъде засегнато достойнството на хората от една такава проява.

Той уточни, че повечето от парламентарната група са против взимането на пръстови отпечатъци при постъпване в болница и аптека.

С шеговит тон депутатът от БСП Георги Божинов обясни, че ако това ще помогне на реформите в България, нека всички си дадат пръстовите отпечатъци за всичко, за което се поискат.

Самият министър Москов, който също беше в Народното събрание подчерта, че не се отказва от намерението си. Той обърна внимание, че целта е да се прекратят фалшификациите.

Д-р Москов изтъкна, че става въпрос за идентификационна система чрез пръстов отпечатък, чиято цел е да се удостовери, че здравноосигурително събитие на наше име става само тогава, когато ние присъстваме на място – в болницата, в аптеката и при специалиста. 

Източник: Агенция “Фокус

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email