23 пациенти с ревматологични заболявания са били върнати от РЗОК

Пациенти с ревматични заболявания присъстваха днес на среща с експерти в НЗОК.

Ситуацията, довела до този диалог беше, че за последните два работни дни в районните подразделения на НЗОК са върнати 23 пациенти, като на всеки от тях е трябвало да бъде продължено лечението с биологична терапия.

 

Парадоксът днес беше, че същите тези пациенти с „неизрядни документи” според РЗОК, след срещата в НЗОК се сдобиха с входящи номера, които ще им позволят евентуално да продължат лечението си, по информация от Асоциацията на пациентите с ревматологични заболявания.

От асоциацията обясняват, че НЗОК иска пациенти с ревматоиден артрит да бъдат диспансеризирани, а това не е възможно на практика – диагнозата ревматоиден артрит изобщо не фигурира в наредбата за диспансеризация.

В момента има над 4000 пациенти с ревматични заболявания, които са на лечение с биологична терапия. Без нея те са обречени на постоянна болка и бъдеща инвалидизация.

Преди седмица болните от ревматологични заболявания съобщиха, че ще съдят НЗОК, а още в края на юли устроиха символично погребение пред централната й сграда.

Тогава от Здравната каса увериха, че точно тези пациенти не трябва да се чувстват ощетени, тъй като за всеки един от тях се заделяли по 10 000 лева годишно от бюджета за здраве.

Източник: Актуално

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email