Според д-р Кацаров разделянето на основен и допълнителен пакет е предпазлив вариант

Министерство на здравеопазването е подходило много предпазливо относно разделянето на пакетите. Огромна част от дейностите ще продължат да бъдат в основния пакет така, както са били и досега, каза за БНР в д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Изказането му е по повод предложените два пакета, които разделят заболяванията и за които ще плаща НЗОК. Той смята, че няма опасност от страна на критериите, по които ще се определя кой случай към кой пакет ще бъде отнесен, но винаги ще има и елемент на субективизъм.

Доктор Кацаров е на мнение, че предложението за изваждането на голям брой дейности в извънболничната помощ няма да бъде реализирано:

“Направи ми впечатление, че за огромна част от тези дейности – 20 пътеки, които се предвижда да се изпълняват в извънболничната помощ, се предвижда “изпълнение в болницата”, така е означено – амбулаторна дейност, която се изпълнява в болница. То някак си е недомислено”.

По-смело да се подходи по този въпрос и да се позволи на медицинските центрове и диагностично-консултативните центрове да извършват това, което наричаме “еднодневна хирургия”, независимо дали става дума за очни операции, коремни операции, атроскопии“, заяви д-р Кацаров и добави, че много от дейностите спокойно могат да се извършват в извънболничната помощ.

Според него се отдава твърде голямо значение на ролята на леглата и поясни:

“Болничните легла не са нищо съществено – те са промени във величина. Те не са константна величина, не са и абсолютен показател, както се опитват да го разглеждат. И в този смисъл разговорът, ако им свободни легла да настанят хора или едва ли не колко легла точно трябва да има и да ги фиксираме в закон, според мен е погрешен изцяло“.

Доктор Кацаров обясни, че БЛС има право да изисква ново остойностяване на медицинските дейности, макар че до този момент да не са постъпили конкретни идеи:

“Касата също се нуждае от окончателния вариант и от остойностяването на тези пакети от дейности, защото все още не е приет бюджетът за 2016 година, а сроковете изтичат. “

Относно лимитите доктор Кацаров заяви, че въвеждането им е безсмислени и ще има неблагоприятни последици и за пациентите, и за лечебните заведения, и за цялата здравна система. 

Той добави, че не вижда съществена полза дали НЗОК ще плати дадена медицинска дейност след месец или след два и изрази следното съмнение:

“Какъв е смисълът да чака пациента, след като болницата има капацитета да го оперира и този месец. Логиката се губи тук”.

Източник:БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email