Проф. Миланова: Хората с психични заболявания са дискриминирани поради своята болест

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На 10 октомври се отбелязва Международният ден на психическото здраве. Тази година мотото на СЗО е “Психично здраве с достойнство”.

Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на психиатричната клиниката на УМБАЛ “Александровска“ спорели пред БНР, че психическите разстройства не са толкова редки:

За около 20% от населението може да се каже, че има някакъв проблем, т.е. хората с психични разстройства са над 1 млн.” 

Проф. Миланова обясни, че освен самите пациенти страдат и техните близки, но едно от най-сериозните предизвикателства пред хората с психични заболявания е отношението на обществото към тях:

Не е случайно мотото на Световния ден на психичното здраве, защото хиляди хора с психични заболявания както в България, така и по света, са с ограничение в техните човешки права. Те са до голяма степен дискриминирани поради своята болест”. 

“Анализът на хора с психични разстройства сочи една много голяма дамга, наличието на стигма – това е общественото отхвърляне, неудовлетворението и наличието на предразсъдъци.”

Това е нещо, което непрекъснато съпътства живота на тези хора”, подчерта проф. Миланова и допълни, че през последните години тежестта на заболяванията е нараснала многократно.

Проф. Миланова поясни, че създаването на мрежа от заведения с медицинска и социална насоченост, но не болнични, е задължително за да се осъществява подкрепа за пациентите, които живеят с психични заболявания: 

Това са дневни центрове или друг тип защитени жилища, в които тези хора могат да пребивават денонощно и в тези служби те биха могли продължително време да се учат да живеят независимо.”

Източник: БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email