Медици от МБАЛ Бургас спасиха живота на момиче след инцидент с карт

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В МБАЛ Бургас спасиха 18-годишна пациентка чрез сложна операция на трахеята. Момичето постъпва в лечебното заведение на 30 септември след инцидент на картинг писта в града, при който шалът й се увива около гумата на колата и започва да я души.

Девойката е доведена в МБАЛ от свой приятел. Приета е в реанимация и по време на изследване за целостта на трахеята спира да диша, след което медиците се опитват да направят трахеостома. 

„При опита да направим трахеостома се оказа, че трахеята просто я няма. Допуснахме, че травмата е много по-тежка, отколкото предполагахме. Решихме да направим спешна операция – наложи се отваряне, разкриване на целия ларинкс и трахея.”, обясни д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на лечебното заведение.

Установихме, че трахеята просто е срязана – откъсната от ларинкса и придърпана към белия дроб. Учудващо е въобще как е имало дишане“, добави той.

Операцията е извършена от д-р Георгиев и началника на УНГ-отделението д-р Даниел Петков.

По време на процедурата разкъсаната трахея и ларинкс са възстановени. Поставени са и дренове за разгъване на белия дроб, поради опасността от белодробно увреждане.

В момента младата пациентка е в съзнание, вече се движи самостоятелно, но още не може да говори. За пълното й възстановяване е нужно да се постави миниатюрна протеза, която да предпази оперираните тъкани от срастване.

„Благодарение на високия професионализъм на целия екип, МБАЛ Бургас за пореден път доказа, че е единствената болница в региона, способна да реагира навременно и адекватно за всеки спешен случай, пристигнал на нейна територия”, заяви изпълнителният директор на МБАЛ Бургас АД.

По повод на извършената животоспасяваща операция, целият екип беше поздравен от Съвета на директорите на МБАЛ Бургас АД с благодарствено писмо.

Източник: в. “Стандарт

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email