ИСУЛ ограничава приема на онкоболни

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Приемът на болни в клиниката по химиотерапия на университетската болница ИСУЛ е силно ограничен. Причината за това е, че специалистите по медицинска онкология начело с проф. Асен Дудов, който е и национален консултант, са напуснали.

От лечебното заведение уточниха, че от септември е намален приема, но не са затворили врати и че пациентите, които не могат да поемат, се пренасочват към други болници.

Доскорошният екип с химиотерапевти на ИСУЛ започва работа в нова онкологична болница на “Сити клиник” в София, която ще отвори врати този декември и ще поема над 20 000 пациенти на година.

Тя ще разполага не само с химиотерапия, но и със супермодерно лъчелечение. Има три линейни ускорителя, като единият съчетава възможностите на гаманож, кибернож и томотерапия, обясниха от болницата.

Оттам разясниха, че начело на лъчетерапевтите ще застане проф. Татяна Хаджиева, която сега оглавява клиниката в ИСУЛ.  

Така може да се окаже, че заради липсата на обучен персонал ИСУЛ ще е принудена да спре и линейните си ускорители.

В лечебното заведение има два апарата, като единият беше монтиран само преди няколко седмици и е финансиран по европрограма, с която се подменя техниката в държавните болници и в КОЦ.

Така въпреки че държавата инвестира 300 млн. лв. в клиниките си, те могат да останат неизползвани. Проблемът е, че специалистите у нас намаляват и емигрират, а болниците продължават да се увеличават.

Източник: в. “Стандарт

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email