Въвежда се употребата на персонален пръстов идентификатор в лечебните заведения

Здравният министър Петър Москов обяви пред Нова телевизия, че до края на януари 2016 г. ще бъде въведена употребата на пръстови отпечатъци в здравните заведения в страната.

“Всеки здравноосигурен пациент ще има такъв (пръстов идентификатор – бел.ред.) и само така ще може да докаже своето присъствие в определена болница”, заяви д-р Москов.

Той добави, че всеки пациент ще има индивидуален пакет за доболнична помощ като по личния му здравен статус ще се преценява какво количество направления му се полагат през годината.

Това ще даде яснота дали вие присъствате в болницата, когато ви се изписва лечение, дали присъствате в аптеката, когато някой казва, че сте си купил медикаменти“, обясни д-р Москов.

Той добави, че системата с пръстовите отпечатъци ще замести сега съществуващата, при която приемът става с чекиране на личната карта, но която валидира и копия на личните документи и това прави контролът не особено надежден.

Д-р Москов е убеден, че до края на януари всички болници и аптеки ще разполагат с необходимата апаратура. Той посочи, че тази система се прилага в други страни и даде пример, че в Турция идентификаторът работи с поставянето на цяла длан.

Пръстовите отпечатъци ще бъдат задължителни не само за приема в лечебно заведение, но и за да получи пациентът лекарства, които са напълно или частично платени от НЗОК от аптеката.

“Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване”, заключи той.

От друга страна, сдружението на частните болници определи като ненужна идеята на здравния министър за пръстовите отпечатъци, съобщи БНР.

“Предполагам, че министърът го е споменал във фигуративен, преносен смисъл. Ролята на пръстов отпечатък може да играе и неговата лична карта, и неговото лично електронно досие, което, според мое мнение, е напълно достатъчно, за да бъде индентифициран и ако има някакви съмнения в неточност, некоректност, или направо да го кажем – злоупотреба с тези данни, това да може да бъде установявано”, коментира Красимир Грудев от Сдружението на частните болници.
Той припомни, че от догодина трябва да се въведат електронната здравна карта и електронното досие, които ще са със същата функция. 
 
От НЗОК отказват коментар, като поясняват, че и в момента постъпването и изписването става чрез проверка на личната карта на входа и изхода на лечебното заведение. 
Източник: в. “Дневник

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email