280 000 души в страната страдат от затлъстяване

У нас общо 280 000 души страдат от затлъстяване за 2014 г., а до 2025 г. броят им ще се увеличи до 338 000. Това заяви доц. Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването.

По думите му важен фактор в проблемите с теглото на населението е ниската физическа активност – едва 21 процента от хората над 18 години у нас са физически активни.

Друга тревожна тенденция – България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване, посочи още доц. Ханджиев.

Според него за решаването на проблема както с наднорманото тегло, така и с вредните храни, е задължителен реалният контрол върху производството на хранителни продукти. Това трябва да стане не само от страна на институциите, но и с въвеждане на браншови контролни органи, вместо налагане на санкции и данъци.

„Българчетата седят около 25,7 часа пред телевизора на седмица, което значи три до четири часа на ден пред телевизор или компютър. Това е много лош показател”, каза доц. Ханджиев.

“Освен това увеличаването от 5 до 15% през последните 10 години сред децата и юношите на наднорменото тегло и затлъстяването. Друг тревожен факт е, че България е на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти”, обясни още той.

По думите на мениджъра на инициативи за по-активен живот Ласка Ненова липсата на физическата активност е по-важен рисков фактор от тютюнопушенето.

„Над 5,5 часа седене се вижда в над 22% от българите. Над 5,5 часа седене е фактор за причиняване на много медицински заболявания, сред които диабет, сърдечни заболявания, депресии, болки в опорно-двигателния апарат. 77% от българите не са физически активни,”каза тя.

Ние зададохме въпрос кои са тези 23% физически активни и се оказа, че това са младите хора от големите градове, с по-висок доход, т.е. една много малка част от нашите съграждани”, допълни Ненова.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email