Станаха известни носителите на Нобеловата награда за медицина

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Уилям Кембъл от Ирландия, Сатоши Омура от Япония и Йоуйоу Ту от Китай са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина.

Отличието им е присъдено за разработката на революционни методи при лечението на паразитни болести, включително и на малария.

Кембъл и Омура сa наградени по повод “техните открития, засягащи нова терапия срещу инфекциозни заболявания, причинени от кръгли червеи”.

Те са разработили медикамент, помагащ за лечението на речна слепота, лимфна филариоза и елефантиаза, който е ефективeн и срещу някои други паразитни болести.

Йоуйоу Ту е първият лаурет на престижното отличие в областта на медицината от китайски произход.

Тя споделя наградата заедно с другите двама учени, защото е разработила лекарството “Артемизинин”, което чувствително намалява смъртността при болни от малария.

От Нобеловия комитет изтъкват, че работата на Кембъл, Омура и Ту е “помогнала на човечеството да се бори с тежки болести, които засягат стотици милиони души по света”.

С обявяването на наградата за физиология или медицина днес започна Нобеловата седмица, по време на която ще станат известни носителите на престижните награди.

Носителите на Нобеловата награда за медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция.

Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември – в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Източник: в. “Стандарт

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email