Министър Москов участва в конференция за добрите практики в здравния сектор

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Здравното министерство търси нови, млади лица за НЗОК, заяви министър Петър Москов по време на втората годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, по информация на БГНЕС.

 

Д-р Москов обърна внимание на кражбите в системата на здравеопазването, лекарствената политика и оптимизирането на административните разходи. 

Министър Москов заяви, че в Касата предстои коренна промяна и че ще продължат структурните промени.Той уточни,че за последните 6 месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби и че през следващите месеци се очакват конкретни резултати.

Относно надлимитните дейности той изрази мнение, че това е напълно незаконно и не може да съществува. “Купонът свърши. Правилата трябва да се спазват от всички“, отсече д-р Москов.

По думите му до края на годината ще бъде готова и здравната карта за страната. Той добави, че в момента областните здравни карти са процес на събиране, но скоро това ще бъде готово.

Относно лекарствената политика, министър Москов каза, че доплащанията с всяка следваща година са нараствали, като това е довело до ръст със 100-200% над референтната цена на медикаментите. Процесът за договаряне на задължителните отстъпки е минал вече в Касата, изтъкна здравният министър.

Предстои още да се догоровят ясни условия между държавата и фармацевтичната индустрия, но това няма да стане до края на тази година.

Според министъра там, където има много генерици, пациентите няма да доплащат повече от 50% от цената на препарата, защото трябва да има конкуренция и тези медикаменти ще бъдат изключени от системата за реимбурсация.

Д-р Москов добави още, че финансирането на лечебните заведения ще бъде на принципа на заплащане за резултат, а не както досега за заплащане за дейности.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email