България участва в проучване за лечение на пациенти с ОМИ с помощта на автоложни стволови клетки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Страната ни участва в авангардното международно проучване CHART-1, което цели да докаже благотворното влияние на имплантирани автоложни стволови клетки (взети от бедрената кост на пациента) за подобряване на здравословното състояние и продължителността на живота на пациенти, прекарали остър миокарден инфаркт.

Това обяви днес доц. д-р Иво Петров, шеф на Клиниката по кардиология в „Сити клиник” по време на сателитния симпозиум „Иновации в медицината”, който се проведе в Рамките на Първия конгрес по невросонология и мозъчна хемодикамика в столичния хотел „Маринела”. Това съобщиха от пресцентъра на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ).

В проучването са включени 200 пациенти от 18 до 80-годишна възраст от болници в САЩ, Испания, Белгия, Сърбия и други страни. От българска страна в амбициозния проект участват болниците ”Сити клиник”, „Токуда” и „Александровска”.

„В рамките на две години ще проследим 12 пациенти с остър инфаркт на миокарда. На 6 от тях ще бъдат имплантирани диференцирани стволови клетки, а на останалите пациенти – плацебо”, уточни доц. Иво Петров.

Имплантацията на стволови клетки ще стане на втория-третия месец след инцидента, когато по правило лявата камера на сърцето се увеличава и започва да изпомпва по-малко кръв. Имплантацията ще се извърши с помощта на катетър, който минава през бедрената артерия и аортната клапа и достига до сърдечната кухина. С 15-ина малки убождания на шахматен принцип ще се имплантира сгъстен концентрат на стволови клетки, които са взети от бедрената кост на пациента още при постъпването му в болницата.

„Тези клетки са почти диференцирани сърдечно-мускулни клетки”, обясни доц. Петров. Навлезли веднъж в пострадалата сърдечна тъкан те започват да я оздравяват и да подобряват нейната функция. Това върви паралелно с лекарствената терапия.

Проучването е в своята последна, трета фаза и ще приключи в началото на 2017 г. „Ако резултатите са добри този метод ще може да се прилага на много пациенти в клиничната практика”, обясни още специалистът. Той отбеляза, че в края на проучването стволови клетки ще бъдат имплантирани на всички пациенти, при които е имплантирано плацебо, за да се спазят морално-етичните норми.

Научният симпозиум е организиран от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) съвместно със Сръбската кралска академия на науките и изкуствата и Българската асоцшиация по невросонология и мозъчна хемодикамика (БАНМХ).

По време на форума свои доклади представиха акад. Надка Бояджиева, акад. Маргарита Каменова, акад. Ивон Даскалова, акад. Искра Христозова, акад. проф. Боян Лозанов, проф. Никола Владов, проф. Предраг Джорджевич от Сърбия, доц. Жоржета Бочева и д-р Теодора Ханджиева-Дърленска.

Снимка: БАНИ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email