60 клинични пътеки отпадат от основния пакет за лечение

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Диагнози от 1/5 от клиничните пътеки, които покрива НЗОК, не попадат в основния пакет за лечение. За планови операции и диагностични процедури вече ще се чака. Това предвижда проект на наредбата на здравното министерство за основния и допълнителния пакет за лечението в болниците, плащано от здравната каса.

Като неприоритетни са отбелязани някои болести и състояния в гастроентерологията, урологията, УНГ, очните болести, рехабилитацията, също и клинични пътеки в хирургията, съдовата и челюстната хирургия, ендокринологията, ортопедията. 

В основния пакет, за който здравното министерство обещава да бъде гарантиран и 100% безплатен за пациентите, са клиничните пътеки от неврологията, неврохирургията, кардиологията, онкологията, детското и майчиното здравеопазване, инфекциозните болести, както и всички спешни състояния, пише в. “Сега”.

В момента в основния пакет, гарантиран от НЗОК, има 311 клинични пътеки. С промените в Закона за здравното осигуряване той вече се разделя на основен и допълнителен. За първия финансирането ще е приоритетно, а министър Петър Москов обещава за лечението в него пациентите да не доплащат и да не чакат.

За допълнителния пакет ще се предвидят по-малко пари и пациентите или ще чакат за лечение, или ще си плащат. Все още не е ясно обаче какви ще са парите за двата пакета и съответно колко дълго ще трябва да се чака за лечение по допълнителния пакет.

15 клинични пътеки са извън и двата пакета за лечение. Те ще бъдат финансирани отделно и се отнасят до амбулаторна еднодневна дейност, т.е. по тях няма да се лежи в лечебно заведение с дни. Става дума за очни операции, например на глаукома и катаракта, малки операции на уши, нос и гърло, крак, ръка, диагностични процедури за надбъбречна и щитовидна жлеза и на хипофизата, медикаментозно лечение на бъбречни колики и др.

4 пътеки са само в допълнителния пакет – става дума за оперативно лечение на кожни дефекти от различно естество, налагащи пластично възстановяване. 60 пътеки са и в двата пакета според това от какво лечение има нужда пациентът. Останалите 4/5 от пътеките са изцяло в основния пакет.

И в основния, и в допълнителния пакет, например, са пътеки за колоно- и гастроскопия. За незабавен прием ще са пациентите със съмнение за рак, обострено заболяване, децата. Останалите са за планов прием. В урологията в листи за чакащи ще са пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия, но приоритетни ще са тези със съмнение за рак.

При очните операции непосредствен прием се предвижда за остри възпаления, рани, изгаряния, тумори, а ще чакат хора с хронични заболявания, деформации, аномалии.

При херниите с приоритет се оперират деца и спешните случаи, а ще чакат хората без усложнения. Така стоят нещата и с операциите на жлъчка. При всички видове хирургия в основния пакет са спешните състояния, съмненията за рак и децата, а тези, които подлежат на отлагане, са в допълнителния.

В двата пакета са и част от пътеките за рехабилитация. За рехабилитация при болести на нервната система и опорно-двигателния апарат например неотложният прием е за всички пациенти до 1 месец, след като е проведено лечение на основното заболяване.

Следващият прием за процедури обаче ще може да се отлага. Така са разделени пътеките и за рехабилитация след инфаркт и сърдечна операция – първият прием е в основния пакет, а последващите – в допълнителния.

Още не е ясно как ще се контролира дали болниците спазват новите изисквания за хоспитализация. При всички пътеки, които влизат и в двата пакета, е възможно пациентите да се отчитат като спешни, за да минат към основния пакет и да не чакат, и обратното – хора за неотложен прием да се връщат и да не могат да получат лечение.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email