Пациенти и ревматолози призоваха за пореден път Касата да промени новите критерии за лечение на хора с ревматологични заболявания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Вчера в сградата на НЗОК се състоя тристранна среща между пациентите с ревматологични заболявания (Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев), проф. д-р Румен Стоилов –  председател на Българското дружество по ревматология,  проф. д-р Рашо Рашков – национален консултант по ревматология и Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева.

“За първи път НЗОК отвори вратите си за подобна среща, след многократни писма, протести и молби на пациенти и техните близки”, информират пациентските организации.

Поводът за срещата бяха новите критерии за лечение с биологична терапия на пациенти с ревматични заболявания, които Касата прие през август тази година.

“Критериите на практика оставят над 4000 пациенти с ревмати без лечение. Без това лечение пациентите няма да умрат, но ще живеят в ужасяващи мъки и непрекъсната болка. Макар че на срещата от НЗОК признаха за някои очевидни парадокси в новите критерии, за момента нищо няма да се промени”, съобщават пациентите.

Според новите изисквания, за да имат достъп до биологично лечение, пациентите трябва да са диспансеризирани. “Изискването е записано в наредба, която обаче не е обновявана от 2004 г., преди съществуването на биологичната терапия, затова не е съобразена с изискванията за включване на биологични продукти”,недоволстват от асоциациите на пациентите с ревматологични заболявания

Проф. д-р Рашо Рашков, изяви готовност да предложи алгоритъм за диспансеризацията, която да се провежда от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) поради факта, че ревматолозите в България са само 80 за цялата страна, а ОПЛ-та са 4 000.

В България около 100 000 са пациентите, страдащи от ревматологични заболявания. Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст.

Ревматологичните заболявания са широко разпространени, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. За да могат да водят нормален начин на живот, без болка и, за да могат да бъдат активни, хората с ревматични заболявания се нуждаят от непрекъсната медикаментозна терапия и рехабилитация.

На срещата пациентите представиха на Касата вече внесеното срещу нея дело във Върховен административен съд (ВАС) заради отказаното им лечение. Пациенти и лекари коментират, че са възмутени от начина, по който са формулирани и одобрени промените за лечение с биологична терапия.

На общата среща се стигна до решението, че пациентските организации трябва да излязат с официален документ, отправен към НЗОК с предложения, в които да се посочат конкретните противоречия с нормативните документи.

„Критерииите за деца под 18 год. Няма да са така рестриктивни.“, коментира ситуацията подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева

Оставаме на съвестта на НЗОК да осигури лечението с биологична терапия на хората, които имат нужда, защото през последните месеци стотици хора прекъснаха или нямат достъп до лечението. Въпреки провелата се среща преди малко, ние все още нямаме увереността, че хората, които имат нужда от терапия ще я получат!“заяви Живко Янков , Председател на Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев.

Тристранната среща ще продължи отново на 12.10.2015 – Световния ден за борба с Артрита.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email