Д-р Васислав Петров: В МБАЛ- Сливен има сериозен недостиг на кадри

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Сериозен е проблемът с персонала в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен, съобщи за радио „Фокус” д-р Васислав Петров, директор на лечебното заведение.

„От няколко години се наблюдава застаряване не само при нас, но и в цялата страна. Средната възраст на сестрите в болницата е 48 години, а при лекарите – 52. Затова толкова се радваме, когато дойдат млади колеги.”

Д-р Петров споделя със съжаление, че през последните три години от лечебното заведение не са назначили нито една новозавършила медицинска сестра.

“Болницата предоставя безвъзмездно помещения и оборудване на новоразкрития филиал за медицински сестри и акушерки към Медицински университет-Варна. Надяваме се, че част от тези момичета ще бъдат бъдещите кадри на болницата“, коментира д-р Петров.

В момента в областната болница има на стаж 46 пенсионери, защото има свободни места, но няма интерес от страна на младите кадри, които да искат да бъдат назначени на тези длъжности.

„Много се надявам догодина да се реализира идеята на министерството разходите на болниците за немедицински цели да бъдат поети от принципала. В нашия случай това са държавата и общините.”, каза той и допълни:

Ако това се осъществи, парите, които получаваме от клинични пътеки по договор със здравната каса, ще остават за болницата само за медицински цели и заплати на персонала. Това би дало възможност да се увеличат заплатите на персонала“.

Източник: агенция “Фокус

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email