Беше открита реновираната Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска”

По случай 110-та годишнина от основаването й в петък бе открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на Александровска болница – най-старото детско лечебно заведение у нас.

Болницата е един от водещите в България центрове за диагностика и лечение на деца с белодробни заболявания – бронхиална астма, муковисцидоза, бронхиектазии, вродени аномалии на дихателните пътища, остри респираторни инфекции и др.

Лентата бе прерязана от премиера Бойко Борисов и министър Петър Москов в присъствието на медици и дарители.

Клиниката по педиатрия заема триетажна сграда със сутерен, строена преди повече от 100 години, а от 50 години не са правени никакви ремонти.

Ремонтът й струва 2 млн. 276 хил. лева, осигурени от МЗ като целева субсидия за капиталови разходи в размер на 2 млн. лв., 160 хил. лв., от Международен фонд “Козлодуй”, както и собствено участие на болницата в размер на 118 хил. лв.

Извършен е основен ремонт на стационара с пълна подмяна на покривни конструкции, дограма, тавани, стени, подови настилки и на всички видове инсталации.

Освен това е осъществена реконструкция и обзавеждане на кухненските помещения. Сега болничните стаи за деца над 2-годишна възраст разполагат със собствен санитарен възел и баня. Физиотерапевтичният сектор е оборудван със салон за дихателна и общо-укрепваща гимнастика.

Административно-учебният сектор разполага със самостоятелни помещения за клинични проучвания и зала за обучение на деца с бронхиална астма с цел използване на съвременните технически средства.

 

Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” разполага с общо 47 легла, разпределени в четири направления – за интензивни грижи, кърмаческо направление и две направления за лечение на остри и хронични респираторни заболявания на деца на възраст от 2 до 18г.

За последните пет години в клиниката са лекувани 23 481 деца, а през спешния детски кабинет са прегледани и обслужени 24 047 деца.

Клиниката по педиатрия е получила съвременна медицинска апаратура под формата на дарения от Български червен кръст, “Българска Коледа”, Ротари клуб, фармацевтични компании, фондации, бизнес- и неправителствени организации, частни лица от България и чужбина.

Секторът за интензивни грижи е снабден с уникален за България апарат за дихателна реанимация, който подава кислород с висок дебит при деца с тежка дихателна недостатъчност.

Приемиерът Борисов пое ангажимент догодина да се осигурят средства за построяване на голяма детска градина на територията на УМБАЛ „Александровска”, за улеснение на децата на работещите в болницата.

Това е един от приоритетите на ръководството на лечебното заведение, чиято цел е да мотивира повече млади лекари за кариерно развитие в болницата и в страната ни изобщо.

“Имаме 220 специализиращи лекари, 60 докторанти, така че със сигурност бихме я напълнили с малки деца” , каза директорът на болницата Костадин Ангелов.

“Не мога да не съм доволен от това, че почти всяка седмица показваме това, което работи Министерство на здравеопазването”, заяви при откриването Борисов.

Източник: Mediapool

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email