Анестезиолозите в България стават все по-малко

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

За времето от 2007 г. до настоящия момент броят на анестезиолозите у нас рязко е намалял – тогава те са били 1800, днес са по-малко от 300. Други 200 от тях са в пенсионна възраст, каза проф. Пламен Кенаров, главен секретар на МЗ на среща в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Според него е необходимо да се въведат промени в стандарта по специалността, които да осигуряват на анестезиолозите статут на пълноправни клинични специалисти.

Проф. Кенаров, също анестезиолог по специалност, смята за изключително важно да се въведат ясни критерии за практика на анестезиолозите, като се вземе предвид възможността те да могат да работят и в извънболничната помощ.

Зам.- министърът Адам Персенски заяви, че ръководството на МЗ ще настoява за последователна политика по отношение на специализантите. От следващата година те ще бъдат включвани като реално работещи в клиниките след промени в нормативната уредба – Приложение 1.

Той увери, че ще се работи по начини младите лекари да бъдат стимулирани да специализират в области, в които търсенето на кадри е сериозно – патолози, микробиолози и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email