Осъдиха анестезиолог, присмивал се на пациент под упойка

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Анестезиолог от Вирджиния, САЩ е осъден, тъй като не е внимавал какво казва за пациент, който е бил упоен по време на колоноскопия.

Съдебните заседатели присъдили на пациента 500 000 долара заради коментари, направени от д-р Тифани Ингам, която си е мислила, че той няма да я чуе. Случаят подбуди множество коментари по социалните мрежи, като повечето медици, защитават своята колежка.

Пациентът, който е адвокат, случайно записал разговора по време на колоноскопията си със смартфона си и установил, че д-р Ингам и гастроентеролога д-р Соломон Ша заедно с останалата част от екипа са участвали в неуместен разговор по негов адрес. Те обсъждали да въведат фалшива диагноза в ендоскопския протокол – хемороиди, която наистина се появила в документа, твърди Уошингтън поуст.

Според адвоката на потърпевшия – Майкъл Чарноф, на 18ти юни съдът наградил ищеца с $100 000 за клевета, $200 000 за лекарска небрежност и $200 000 в наказателни щети – от които 50 000 трябвало да се платят от практиката на д-р Ингам и 150 000 лично от нея. Ищецът запазва анонимността си отчасти, защото твърди, че пенисът му е бил докосван и е бил жертва на сексуален тормоз, каза Чарноф.

Oколо 5 минути от записа е бил пуснат от Уошингтън поуст, което разпалва потребителите на социалните мрежи.

Според д-р Абенщайн, президент на Американското дружество по анастезиология (АSA), няма извинение за поведението на лекарката.

Записът разкрива, че преди да започне процедурата, пациентът информирал лекарите за обрив по слабините и че взима габапентин. По време на процедурата д-р Ша не бил особено заинтересован и добавил – “Едно от хубавите неща, че съм специалист е, че не се налага да се занимавам с тези неща“ . Д-р Ингам се присъединява –  „Едно от хубавите неща, че съм анестезиолог – мога да накарам хората да млъкнат“ . Тя също така предупредила всички да стоят далеч от гениталиите на пациента. „Сигурно има туберкулоза на пениса“ – тези думи струват на лекарката 50 000.

Тя също добавила, че с лечение ще се оправи, а д-р Ша се съгласил. „ Стига да не е ебола, всичко е ок“, казал той. Този коментар го прави участник в делото, което е заведено точно една година след случката. Въпреки това, д-р Ша е бил освободено от делото още на първия ден, съобщава Уошингтън поуст.

Д-р Ингам също така се подиграла на страха на пациента при поставяне на абоката. „Тогава защо гледаш, дебил?“, казала тя.

Д-р Ша и д-р Ингам също така обсъждали раздразнението си от пациентите – „твърде много сърфиране в интернет, твърде много информация“. Също така се подигравали на човека, че искал да си направи процедурата по определено време, обвинявайки го за продължителността на процедурата, тъй като червото му не било чисто. „Не се срамувам да призная, че лайната ти са ужасни“, казала д-р Ингам. „Няма да се махнеш оттук до 1:30 заради собствената си небрежност“, добавяйки, „той е адвокат, ще знае думата“.

„Няма смисъл да се говори по този начин от  професионалналисти. Ако нямаш какво хубаво да кажеш, си мълчиш.“  Той казал, че дори и лекарите да са раздразнени от пациентите, техен дълг е да ги третират с достойнство.“, коментира д-р Абенщайн

Според етичните норми на ASA пациентите под упойка са особено уязвими и анестезиолозите трябва да се грижат за тяхното физическо и психическо здраве, за тяхното достойнство. Анестезиолозите трябва да предпазят пациентите от насилствено и непристойно поведение от страна на лекарите.

Според Американската медицинска асоциация (АМА) голяма част от лекарите всеки ден се стремят да отстояват фундаменталните ценности на медицинската професия като респект и състрадание.“Пациентите имат право на учтивост, достойнство и уважение и АМА не може да прости, когато лекарите се отдават на непрофесионално поведение, което нарушава етичните им задължения към болните.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email