Уникална за България операция извършиха в УМБАЛ “Св. Анна” – София

Сложна операция, уникална за България, беше извършена в УМБАЛ „Св. Анна” в София. Жена на възраст 55 години постъпва с обилно генитално кървене, 10 дни по-рано е поставен коронарен стент по повод остър миокарден инфаркт и е на двойна антиагрегантна терапия ( Брилик и Аспирин).

Жената е приета по спешност в УМБАЛ „Св. Анна” в София в клиника по акушерство и геникология . При прегледа, д-р Красимира Жекова от Клиника по акушерство и гинекология, установява наличието на миома на матката с големина 7 Х 7 см. Заради лекарствата, които пациентката приема след прекарания инфаркт,евентуална спешна хистерекотмия би била високорискова, а спиране приема на Брилик и Аспирин крие висок риск от остра тромбоза на стента с фатални последици. Именно затова е потърсен алтернативен подход за овладяване на кръвотечението.

На разширен консилиум бе взето решение да се извърши емболизация на двете маточни артерии инвазивно.

На 07.07.2015г. д-р Низар Рифаи от Клиниката по кардиология, извърши манипулацията – емболизация на маточните артерии, със специални партикули (микро частици), с което се постигна блокиранае на кръвотока двустранно.

Кръвотечението е спряно и към момента жената се възстановява успешно.

На контролната ехография извършена на 14.07.2015г. размерите на миомния възъл пречинил масивното кървене са намаляли от 7×7 см на 3.5×4 см. Пациентката подлежи на последващо наблюдение и проследяване големината на миомата.

По летературни данни пълно излекуване се постига при 70% от случаиите след успешна емболизация. Големината на миомните възли намалява драстично. Рецидиви нe са описани.